Wednesday, April 1, 2015

Usb sticks - η πιο δημοφιλής & οικονομική λύση



Όταν στις 15 Δεκεμβρίου του 2000 κυκλοφόρησαν τα πρώτα usb sticks, η συνολική τους χωρητικότητα δεν ξεπερνούσε τα 8 mb. Σήμερα, η χωρητικότητά ενός usb flash drive μπορεί να ξεπεράσει το 1 TB, αριθμός που παλιότερα φάνταζε ασύλληπτος, ακόμα και για κανονικούς σκληρούς δίσκους.

Παλιό USB stick χωρητικότητας 2GB από την Transcend

 Έκτοτε, τα στικάκια μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, όχι απλά ως μέσο αποθήκευσης αρχείων τύπου κειμένου, που δεν καταλαμβάνουν χώρο, αλλά και ως αποθηκευτικό μέσο μεγαλύτερων αρχείων. Σήμερα πλέον, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για την αποθήκευση ταινιών, μουσικής και προγραμμάτων και έχουν καταστεί το απαραίτητο αξεσουάρ των φοιτητών και του επαγγελματία.

Οι αυξημένες αποθηκευτικές δυνατότητες των usb sticks σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, έφεραν κοσμογονικές αλλαγές στον τομέα της ψυχαγωγίας, με τις νεότερες οπτικο-ακουστικές συσκευές να περιλαμβάνουν απαραίτητα υποδοχή για usb.

Τη στιγμή που όλες πλέον οι τηλεοράσεις διαθέτουν τουλάχιστον μία θύρα usb για αναπαραγωγή ταινιών, το φλασάκι φαίνεται να εκτοπίζει το dvd, το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε το μοναδικό μέσο για προβολή ταινιών υψηλής ανάλυσης. Η διαδρομή είναι απλή: Κατέβασμα, αποθήκευση σε usb και στη συνέχεια προσάρτηση στη θύρα της τηλεόρασης.

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν θύρες USB στις οποίες μπορεί να συνδεθεί και flash drive
Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν θύρα USB
 
Το dvd πλέον δεν αποτελεί standard χαρακτηριστικό στους υπολογιστές νέας γενιάς και δεν περιλαμβάνεται στα netbooks. Από την άλλη, το cd, που φάνηκε να επισκιάζεται από την έλευση του dvd, τελικά παρέδωσε τη σκυτάλη στα στικάκια usb και στις μνήμες. 

Απλά αναρωτηθείτε: Πότε ήταν η τελευταία φορά που γράψατε ένα DVD ή CD?



Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των usb sticks είναι η συμβατότητα – πρακτικά οποιαδήποτε συσκευή με θύρα USB μπορεί να τα διαβάσει και δεν χρειάζονται ειδικό drive. Έτσι, σταδιακά έφεραν τα πάνω κάτω στα μέσα ψυχαγωγίας, στον βαθμό μάλιστα που ένα οικιακό ηχοσύστημα ή ένα ηχοσύστημα αυτοκινήτου θεωρούνται ξεπερασμένα, εάν δεν διαθέτουν θύρα usb

Στα πλεονεκτήματα των usb flash drives αξίζει να αναφερθεί η μεγάλη τους αντοχή όσον αφορά την επανεγγραφή δεδομένων, το χαμηλό κόστος και φυσικά η ευκολία μεταφοράς τους. Ανάλογα με το είδος της συσκευής, ένα φλασάκι μπορεί να επανεγγραφεί από 10.000 μέχρι 5 εκατομμύρια φορές, το οποίο μεταφράζεται σε δύο έως είκοσι χρόνια ζωής. Όσον αφορά την τιμή, αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί ότι ένα στικάκι usb 4GB, κοστίζει περίπου 3,60 ευρώ.

USB flash drives και DVD
Τα USB sticks αποδείχτηκαν οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές των DVD

Το βασικό μειονέκτημα των usb sticks είναι πως λόγω του μικρού τους μεγέθους, μπορούν σχετικά εύκολα να χαθούν ή να ξεχαστούν κάπου, μαζί με όλο τους το περιεχόμενο.

Επίσης, άλλο ένα μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων κατά τη μη ασφαλή εξαγωγή, αλλά και ο ξαφνικός τους θάνατος, καθώς σε αντίθεση με τους σκληρούς δίσκους που εκδηλώνουν συνήθως τα σημάδια φθοράς, τα usb sticks δουλεύουν κανονικά, μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Για τον λόγο αυτό, κάποιοι πιστεύουν ότι σύντομα θα επισκιαστούν από το σύννεφο (cloud), που προσφέρει μία ασφάλεια σε σχέση με το hardware, καθώς όλα αποθηκεύονται στο internet

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η γνώμη μου είναι ότι δύσκολα ο κόσμος θα στραφεί προς το σύννεφο στην ίδια έκταση με τα usb sticks. Πρώτον, γιατί το σύννεφο προϋποθέτει τη συνεχή ύπαρξη δικτύου internet. Δεύτερον, διότι οι υπηρεσίες cloud δεν είναι δωρεάν. Και τρίτον, γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται πολύ προσωπικά και σημαντικά αρχεία στο internet.

Φαίνεται λοιπόν ότι το δημοφιλές στικάκι, εκτός απροόπτου, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στις τσέπες μας και στα μπρελόκ μας για πολλά χρόνια ακόμα!

Λίστες με φλασάκια για έρευνα αγοράς μπορούν να βρεθούν παντού στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά παραθέτω από τη Media Markt τη λίστα με usb sticks. Όπως θα δείτε υπάρχει μεγάλο διαθέσιμο εύρος που σχετίζεται με την τιμή, τις επιδόσεις και την χωρητικότητα, συνεπώς το πιθανότερο είναι πως οποιοσδήποτε κι αν είναι ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών, θα βρείτε εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

No comments:

Post a Comment