Monday, June 22, 2015

Αγορές στο internet με smartphone



 Αγορές μέσω smartphones


Online αγορές με τη χρήση smartphonesTο mobile ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται να επισκιάζει σταδιακά το παραδοσιακό e-commerce καθώς οι αγορές μέσω smartphones παρουσιάζουν τριπλάσια αύξηση επί του συνόλου των ηλεκτρονικών αγορών. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, από το 2013 ως το 2016 ο μέσος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης για το mobile εμπόριο υπολογίζεται σε 42% έναντι 13% για το e-commerce συνολικά. Με τους ρυθμούς αυτούς, ο παγκόσμιος τζίρος των αγορών μέσω κινητών αναμένεται να εκτοξευθεί από περίπου 102 δισ. δολάρια το 2013 σε 291 δισ. δολάρια μέσα στο 2015.

Οι mobile αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών αποτέλεσαν αντικείμενο μιας εμπεριστατωμένης έρευνας που διεξήγαγαν από κοινού PayPal και Ipsos και η οποία αφορούσε περισσότερους από 17.500 καταναλωτές σε 22 χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ένα τρίτο των online αγοραστών δηλώνει ότι έχει αγοράσει τουλάχιστον ένα είδος μέσω έξυπνων τηλεφώνων τον προηγούμενο χρόνο, με το 20% να αφορά αγορές μέσω tablet. Ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν, είναι ότι αύξηση των αγορών μέσω «έξυπνων» κινητών συσκευών οφείλεται κυρίως στη νέα γενιά, καθώς το ποσοστό των νεαρών αγοραστών smartphone, ηλικίας 18-34, αγγίζει το 59% . Ωστόσο, παρά τις σημαντικές αυτές εξελίξεις, τα laptops, τα desktops και τα notebooks εξακολουθούν να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις on-line αγορές, με ποσοστό που αγγίζει το 85%.


Παγκοσμίως, το ποσοστό αγορών μέσω κάποιας εφαρμογής είναι υψηλότερο από το ποσοστό αγορών μέσω web browsers. Σύμφωνα με την έρευνα, εξ όσων χρησιμοποίησαν και τους 2 τρόπους, το 47% υιοθέτησε στο εξής τις αγορές μέσω εφαρμογών, έναντι του 27% που προτίμησε να πραγματοποιεί τις αγορές του μέσω browser. Στο ερώτημα ποια θεωρούν ότι είναι τα οφέλη από τη χρήση εφαρμογών, το 35% των χρηστών ανέφεραν ως βασικό πλεονέκτημα την άνεση και το 30% την ταχύτητα.


Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, οι αγορές μέσω smart phones υπολείπονται κατά πολύ αυτές των άλλων χωρών, δείγμα του ότι οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν εξοικειωθεί πολύ με τις διαδικτυακές αγορές. Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας The Boston Consulting Group (BCG) για την ψυχολογία των καταναλωτών το 2013 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, βασιζόμενοι ακόμη σε παραδοσιακές πηγές, εκτός διαδικτύου. Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ψηφιακής κατανάλωσης στην Ελλάδα είναι σημαντικές, καθώς η νέα γενιά είναι τεχνολογικά ενήμερη και χρησιμοποιεί ποικιλία συσκευών για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος που συντελείται και στη χώρα μας, είναι η άνθιση των mobile εφαρμογών που σκοπό έχουν να κάνουν τις αγορές μας ευκολότερες.

Έχεις smartphone; Έχεις εισιτήριο!


Screenshot του tfa app, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια ΟΑΣΑ χρησιμοποιώντας το smartphone τουΠρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία από τον ΟΑΣΑ η εφαρμογή mobile ticketing “tfa tickets”. Με τη νέα εφαρμογή, οι επιβάτες μπορούν να αγοράζουν τα εισιτήριά τους από το smartphone τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε ουρές ή να αναζητούν τα σημεία πώλησής τους. Με τη δωρεάν εφαρμογή, το «έξυπνο» κινητό μετατρέπεται σε εισιτήριο, με μια πολύ απλή διαδικασία. Κατά την πρώτη χρήση της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να καταχωρίσει τα στοιχεία της κάρτας του για να εγγραφεί στο σύστημα ενώ από τη δεύτερη φορά, το μόνο που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών, είναι η εισαγωγή του κωδικού επιβεβαίωσης (CVV) της κάρτας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στους επιβάτες να αποθηκεύσουν τα εισιτήρια που έχουν αγοράσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την ενεργοποίηση, δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι επιβάτες είναι να ενεργοποιήσουν το αγορασμένο εισιτήριο λίγο πριν την επιβίβασή τους. Το εισιτήριο θεωρείται έγκυρο δύο λεπτά μετά την ενεργοποίησή του και σε περίπτωση ελέγχου, οι επιβάτες το επιδεικνύουν στους ελεγκτές κομίστρου μέσα από την εφαρμογή “TfA tickets”. Η εφαρμογή TfA tickets είναι διαθέσιμη για φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets) με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS.

Ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα μέσω smartphone


Η μέρα που θα πληρώνουμε τα πάντα με το κινητό μας , δεν είναι μακριά. Σύντομα θα μπορούμε και στην Ελλάδα να πραγματοποιούμε τις αγορές μας μέσω ανέπαφων συναλλαγών. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού έχουν την ίδια λογική που ισχύει και για τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κάρτας. Τοποθετείτε το κινητό σας τηλέφωνο με ενσωματωμένη τεχνολογία NFC μπροστά από μια συσκευή που δέχεται ανέπαφες πληρωμές, περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί το μήνυμα επιβεβαίωσης και η πληρωμή σας έχει ολοκληρωθεί! Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού προσφέρουν νέες σημαντικές δυνατότητες, όπως τον ακριβή έλεγχο των χρημάτων που ξοδεύετε εν κινήσει.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της ελληνικής αγοράς να προωθήσει τις ανέπαφες συναλλαγές μέσω smartphones είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank) κάθονται εδώ και μήνες στο ίδιο τραπέζι με τους τρεις παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone και Wind), προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό μοντέλο χρήσης.
Μέχρι τότε, προετοιμαστείτε εγκαίρως, αποκτώντας ένα smart phone τελευταίας γενιάς με τεχνολογία NFC.

No comments:

Post a Comment